Wyżywienie
Nasze przedszkole dwujęzyczne Wilanów wyposażone jest w kuchnię, w której wykwalifikowane kucharki przygotowują posiłki. Dbamy o to, aby jedzenie było lekkostrawne, a dieta dzieci – zdrowa i urozmaicona. Kuchnia bazuje na świeżych produktach. Kupowane wędliny nie zawierają konserwantów. Posiłki rybne przygotowywane są z ryb, a nie półproduktów. Pierogi, kluski, placki, ciasta i naleśniki robione są własnoręcznie przez doświadczony personel kuchenny.
Dzieci spożywają wszystkie posiłki w jadalni. Często mają możliwość podjęcia samodzielnej decyzji odnośnie tego, co wybiorą do jedzenia spośród pozycji dostępnych w menu. Dbamy o to, aby nasi podopieczni zjadali pełne porcje, ale nie zmuszamy ich do tego.
Wszystkie podawane soki to produkty niskosłodzone. Dzieci mają stały dostęp do wody źródlanej, przez co kształtują zdrowe nawyki. Istnieje możliwość dostosowania diety do specjalnych potrzeb dziecka.
Rozkład posiłków – przedszkole dwujęzyczne Warszawa:
- 8:30 - śniadanie
- 10:00 - przekąska owocowo-warzywna
- 13:00 - dwudaniowy obiad
- 15:00 - pierwszy podwieczorek
- 17:00 - drugi podwieczorek
Jolanta Piekarska - Szef kuchni w Kids' Academy
Żywienie dziecka w okresie przedszkolnym i szkolnym to wielka odpowiedzialność. Prawidłowe odżywianie w dużej mierze decyduje o tym, jak szybko dziecko będzie chłonęło wiedzę i jak będzie rozwijało się w dalszych latach. Dlatego przywiązujemy dużą uwagę do żywienia dzieci w przedszkolu. Prowadzimy kuchnię, w której przygotowujemy wszystkie potrawy od podstaw. Dbamy o to, aby cały jadłospis oparty był o normy żywieniowe i przyjęte standardy żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, określone przez instytut Żywności i Żywienia i akceptowane przez Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne. Produkty kupujemy najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców. Czujemy się odpowiedzialni za jakość zdrowotną i smakowitość posiłków w naszej szkole, dlatego wciąż poszerzamy wiedzę na temat jakości posiłków, składników pokarmowych, dotyczących norm, ale i gustów naszych dzieci.
Przykładowe menu
Poniedziałek
Śniadanie:
- płatki kukurydziane na mleku
- szynka drobiowa, salami, ser żółty, pieczywo mieszane, pomidor, ogórek, papryka
- herbata, kakao
Talerz owoców:
- jabłko, gruszka, arbuz, marchew, suszona żurawina
Obiad:
- grochówka z kiełbasą i majerankiem
- dorsz smażony z sezamem, ryż, bukiet gotowanych warzyw
- kompot
Podwieczorek I:
- budyń waniliowy z sosem malinowym
- ciastka owsiane
- zielona herbata
Podwieczorek II:
- pieczywo mieszane, kiełbasa lisiecka, pasztet drobiowy, serek Kiri
- talerz warzyw
- herbata z cytryną
Wtorek
Śniadanie:
- płatki ryżowe na mleku
- wędlina drobiowa, serek Almette, masło, bułka wrocławska, pieczywo razowe, ogórek, sałata, rzodkiewka
- kawa zbożowa, herbata
Talerz owoców:
- jabłko, winogrona, banan, marchew
Obiad:
- zupa szpinakowa z makaronem
- kotlety jajeczne, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i jabłka
- kompot
Podwieczorek I:
- jogurt naturalny z owocami, musli wielozbożowe
- herbata owocowa
Podwieczorek II:
- pieczywo mieszane, ser żółty, szynka gotowana, kabanosy
- talerz warzyw
- herbata malinowa
Środa
Śniadanie:
- owsianka na mleku
- wędlina drobiowa, kiełbasa szynkowa, serek topiony, pomidor, ogórek kwaszony, papryka
- kakao, herbata
Talerz owoców:
- jabłko, nektarynka, arbuz, marchew, suszona żurawina
Obiad:
- zupa jarzynowa z ziemniakami
- makaron penne z sosem bolońskim, ogórek kwaszony
- kompot
Podwieczorek I:
- wafle ryżowe, serek puszysty, powidła
- herbata z melisą
Podwieczorek II:
- pieczywo mieszane, pasztet drobiowy, polędwica, serek Turek
- talerz warzyw
- herbatka z melisą
Czwartek
Śniadanie:
- ryż na mleku
- bułka orkiszowa, chleb żytni, masło, szynka gotowana, kiełbasa lisiecka, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, kiełki
- kawa zbożowa, herbata z cytryną
Talerz owoców:
- jabłko, brzoskwinia, śliwki, marchew
Obiad:
- krem z dyni z imbirem i groszkiem ptysiowym
- sznycel z indyka, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kukurydzy
- kompot
Podwieczorek I:
- domowa szarlotka
- herbata owocowa
Podwieczorek II:
- pieczywo mieszane, szynka drobiowa, kiełbasa krakowska, serek Kiri
- talerz warzyw
- herbatka malinowa
Piątek
Śniadanie:
- makaron na mleku
- pieczywo mieszane, masło, pasztet drobiowy, polędwica, pomidor, sałata, kiełki
- kakao, herbata z cytryną
Talerz owoców:
- jabłko, gruszka, banan, marchew
Obiad:
- zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem
- kopytka z masłem i cukrem trzcinowym, surówka z marchewki i jabłka
- kompot
Podwieczorek I:
- bagietka, kabanosy francuskie, serek Almette
- herbata z cytryną
Podwieczorek II:
- pieczywo mieszane, szynka drobiowa, kiełbasa lisiecka, ser żółty
- talerz warzyw
- herbatka